Waterblog 4
Met slim waterbeheer energie besparen
De wereld verandert snel en die transitie vindt op meerdere vlakken plaats. De huidige aandacht voor de energietransitie biedt volop kansen voor de watertransitie die óók heel hard nodig is. We spreken Arnold Span (operationeel manager) en Martijn Mulder (technisch manager) over verduurzaming en energiebesparing in (afval)watertechniek.
De stelling: de energietransitie en de watertransitie gaan hand in hand
Arnold: “Helemaal eens met de stelling. De sterk wisselende energieprijzen zorgen voor een enorme urgentie. Opeens wil iedereen energie besparen. Water is minstens even waardevol, maar omdat het nog relatief goedkoop is, beleven veel mensen dat nog niet zo.”
Martijn: “Ik denk dat de energietransitie zeker kan zorgen voor meer bewustzijn rondom duurzaam watergebruik en -beheer. De twee grijpen ook in elkaar natuurlijk. Met slim watermanagement is veel energiereductie te behalen.”
Arnold: “Bij Kanters lopen we voorop in innovatieve oplossingen om slimmer met energie om te gaan. Op alle fronten: hardware, software en de manier waarop we werken.”
Martijn: “Bij hoofdgemalen gaat het om veel vermogen, dus die proberen we sowieso zo energiezuinig mogelijk te maken. Maar heel veel minigemalen tellen samen ook aardig op natuurlijk. Als we ergens 700 minigemalen renoveren en verslimmen, kan dat een behoorlijke besparing opleveren, in energieverbruik en dus uitstoot.”
Arnold: “Bij software moet je bijvoorbeeld denken aan programma’s waarmee je leidingsystemen zo optimaal mogelijk berekent en aanlegt. Daarmee pas je ook weer energiezuinige motoren toe natuurlijk, maar het heeft ook veel met de afstemming van een gemaal te maken. Steeds vaker zullen gemalen draaien op die momenten dat de stroom het voordeligst is. Ik zie een toekomst voor dynamic pricing in waterbeheer.”
Martijn: “Het leuke aan Kanters is dat er bij ons heel veel mensen werken met enorm veel ervaring. Alles wat er in de wereld van afvalwatertechniek gebeurt, hebben we al meegemaakt of zélf in gang gezet. Als er een vraag van het waterschap of een gemeente komt, duiken we er meteen op. We doen alles om een oplossing te vinden.”
Arnold: “Niets is ons te gek. En als we het zelf niet weten, huren we iemand in die het wel weet. We zijn dol op open vragen, zo brengen we de watertransitie steeds een stapje verder.”